Με 24ωρη απεργία από τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης απαντούν οι εργαζόμενοι της COSCO στο νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που σημειώθηκε με το θάνατο του 45χρονου συνάδελφου τους.
Η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το εργατικό δυστύχημα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος εγκλωβίστηκε στις ράγες που κινούνται οι γερανογέφυρες, με αποτέλεσμα να περάσει από πάνω του η γερανογέφυρα και να τον κόψει στη μέση.
Από την ώρα του δυστυχήματος σήμανε συναγερμός, στους εργαζόμενους ξεχείλιζε η οργή και ο θυμός. Σταμάτησαν όλες οι εργασίες και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.
Η οργή να γίνει αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων προστασίας
Οι εργαζόμενοι παράλληλα με την 24ωρη απεργία ψήφισαν το διεκδικητικό πλαίσιο που απαιτεί:
Να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για τον τραγικό θάνατο. Και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, κόντρα βάρδια, χωρίς ξεκούραση, με χρονομέτρηση στη γερανογέφυρα.
Ακόμη διεκδικούν να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να μπορεί να υπάρχει έτσι και οργάνωση της δουλειάς με χρονοδιάγραμμα κλπ. Οι 4αρες πόστες (ομάδες εργασίας αποτελούμενες από 4 άτομα μόνο) από δω και πέρα να είναι 6. Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους κ.ά.
Στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ακόμη βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΕΚ Πειραιά με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Ξουράφη, Σωματεία του Πειραιά όπως ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες, Σύλλογοι Γυναικών της περιοχής, Σωματεία Συνταξιούχων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι όπως ο «Τερψηχώρος» και άλλοι φορείς. Ακόμη παραβρέθηκε ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Την αλληλεγγύη του εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σημειώνοντας πως «έχουν τεράστιες ευθύνες κυβέρνηση και εργοδοσία για το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Ευθύνες που βαραίνουν και όσους έχουν κυβερνήσει, για την κατάσταση που υπάρχει στους χώρους εργασίας».