Γιγαντοπανό στο υπ. Ενέργειας για ρεύμα φθηνό για το λαό – Όλοι στην απεργία στις 6 Απρίλη (VIDEO – ΦΩΤΟ)Με την τοποθέτηση γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου Ενέργειας στη Λ. Μεσογείων, το πρωί της Πέμπτης, εργαζόμενοι από δεκάδες Σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απαίτησαν ρεύμα φθηνό για τον λαό, στο πλαίσιο μαχητικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν. Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 6 Απρίλη και στη συγκέντρωση των Συνδικάτων στο Σύνταγμα στις 11 π.μ.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι από δεκάδες Σωματεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ «διαμαρτυρόμαστε για το τεράστιο κύμα ακρίβειας και τις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην Ενέργεια. Οι αυξήσεις αυτές προϋπήρχαν, εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της μετατροπής της Ενέργειας σε εμπόρευμα, ενώ έγιναν μεγαλύτερες εξαιτίας και του πολέμου. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά δεν ανέχονται να ζουν στα σκοτάδια και το κρύο για να κερδίζουν αμύθητα πλούτη επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια.

Με τον κατώτερο μεικτό μισθό στα 663 ευρώ και τον έναν στους τρεις εργαζόμενους με μισθό κάτω από τα 500 ευρώ οι αυξήσεις που τάζει η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό τη στιγμή που κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η υποαπασχόληση. Την ίδια στιγμή το ήδη μικρό εισόδημα εξαφανίζεται από τους υπέρογκους φόρους και τις μεγάλες χρεώσεις στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο, στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Δεν δεχόμαστε να παθαίνουμε ηλεκτροσόκ όταν μας φτάνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Να πηγαίνουμε στο super market και να υπολογίζουμε τι δεν θα πάρουμε… Ένα στα πέντε νοικοκυριά να ξεπαγιάζει, να μην μπορούμε να βάλουμε στο σπίτι μας πετρέλαιο.

Διεκδικούμε:

– Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

– Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής.

– Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

– Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές».

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι ζητήσαμε συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο οποίος αρνήθηκε να συζητήσει μαζί μας. Προτιμά, όπως και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, να βγαίνει στα ΜΜΕ και να κάνει περισπούδαστες αναλύσεις, λέγοντας πως ό,τι ζούμε είναι παροδικό και ότι για όλα φταίει ο πόλεμος. Εμείς, συνέχισε ο Ν. Παπαγεωργίου, δεν είχαμε καμία αυταπάτη, συνεχίζουμε οργανώνοντας την πάλη μας ώστε στις 6 Απρίλη να δοθεί ηχηρή, αγωνιστική απάντηση.

«Ενέργεια και θέρμανση κοινωνικό αγαθό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό», «Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει μια, λεφτά υπάρχουν μόνο για την εργοδοσία», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην κινητοποίηση.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για τις τεράστιες αυξήσεις που υπάρχουν σε βασικά αγαθά και κυρίως στην Ενέργεια, τόνισε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι «ψίχουλα» σε σχέση με τις ανατιμήσεις, σημείωσε η Γιώτα Κίτσου, γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Δεν μπορεί το 2022 με μισθούς 500 ευρώ οι λογαριασμοί του ρεύματος να έρχονται πάνω από τους μισθούς μας, επισήμανε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Είμαστε εδώ διεκδικώντας ρεύμα φθηνό για το λαό και για να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος, ανέφερε ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός