ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.



25-7-2023

Συναδελφισσες, συνάδελφοι
Μεσούντος του καλοκαιριού με τον καύσωνα να μας ταλαιπωρεί, τον μισθό να μην φτάνει και με αρκετούς εργαζόμενους να κάνουν χρήση της καλοκαιρινής τους άδειας κάτι που για ορισμένες ειδικότητες είναι άλυτος γρίφος, η διοίκηση αποφάσισε να εφαρμόσει τον κοινωνικό εταιρισμό. Εξέδωσε στις 19/07 ένα Υ/Σ με θέμα τη “σύσταση Ομάδας Συνεργασίας” για την καταγραφή προτάσεων για τη “βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας και της εργασιακής καθημερινότητας των εργαζομένων”, καλώντας τους εργαζόμενους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή την ομάδα.

Προσπαθεί να μας πείσει ότι την έπιασε ξαφνικό ενδιαφέρον για την καθημερινότητά μας, τις συνθήκες εργασίας μας και πως αυτές θα βελτιωθούν μέσα σε ένα οικογενειακό κλίμα. Είναι παλιά τακτική των εργοδοτών να προσπαθούν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους στους σκοπούς και τους στόχους της επιχείρησης χρησιμοποιώντας το σλόγκαν «εδώ είμαστε μία οικογένεια και όλοι μαζί προσπαθούμε για τα κοινά συμφέροντά μας”. Όμως οι εργαζόμενοι δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν ποτέ κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες τους. Είναι βασική προϋπόθεση για να διασφαλιστούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των εργοδοτών να τσακίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είτε αυτό αφορά μισθούς είτε αφορά ωράρια είτε συνθήκες εργασίας και μέτρα προστασίας της ζωής τους. Για αυτό και δεν μπορεί να υπάρχει καμιά οικογενειακή σχέση μεταξύ του εκμεταλλευτή και του εκμεταλλευόμενου συνεπώς και καμιά συνεργασία αφού δεν έχουν κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα.

Στο ΥΣ μιλάνε για αμφίδρομη επικοινωνία αυτοί που ποτέ δεν απαντάνε σε αιτήματα και ερωτήματα των εργαζομένων, μιλάνε για σχέση εμπιστοσύνης και καλό εργασιακό περιβάλλον αυτοί που δεν φρόντισαν να δώσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό σε όσους δουλεύουν μέσα στο λιοπύρι σε περίοδο καύσωνα και δρομολογούν συρμούς χωρίς κλιματισμό.

Συνάδελφοι, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι αυτά που επιδεινώνουν την εργασιακή μας καθημερινότητα είναι ήδη γνωστά στη διοίκηση και σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Είναι ξεκάθαρο σε όλους μας ότι αυτοί ευθύνονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τρένα και ανταλλακτικά, για την εντατικοποίηση της εργασίας μας, για τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, για τη φτωχοποίησή μας, για τη μη αναγνώριση προϋπηρεσιών και πτυχίων, για την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, για την καθημερινή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Αυτά είναι τα προβλήματά μας κύριοι και κυρίες της διοίκησης και σας είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Τα σωματεία έχουν βγάλει ανακοινώσεις, η ΕΥΑΕ σας έχει καταθέσει έκθεση 100 και πλέον σελίδων με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, και εμείς ως ΔΑΣ ΣΤΑ.ΣΥ. έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα με ανακοινώσεις, έχουμε κάνει δεκάδες παρεμβάσεις και έχουμε καταθέσει εκατοντάδες αιτήματα που αφορούν αυτά ακριβώς τα ζητήματα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δεν χρειάζεται καμία έρευνα, καμία ομάδα συνεργασίας για να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Έχουμε σωματεία που μέσα από μαζικές διαδικασίες όπως οι Γενικές Συνελεύσεις οι εργαζόμενοι αποφασίζουν τη διαμόρφωση των αιτημάτων τους αλλά και τους τρόπους και μορφές πάλης για να διεκδικήσουν την ικανοποίηση τους και έτσι να βρουν λύσεις στα προβλήματα τους.

Δεν θα υποκαταστήσουν τα συλλογικά όργανα και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση με εργοδοτικές ομάδες εργασίας. Αν θέλει η εταιρεία συνεργάτες να κοιτάξει στα γραφεία της κυβέρνησης.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ «ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΝ» ΣΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός