ΤΟ ΣΕΛΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ. ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Δ.Α.Σ. – ΣΤΑ.ΣΥ.



25-5-2024

Η διαδικασία διεξαγωγής της 2ης Γενικής Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης του ΣΕΛΜΑ, αποτέλεσε ακόμα ένα βήμα στην πορεία εκφυλισμού της λειτουργίας του σωματείου, καθώς το προεδρείο προσπάθησε να υφαρπάξει τις ψήφους των εργαζομένων χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης.

Για να εξυπηρετήσει λοιπόν τους σκοπούς της διοίκησης, η πλειοψηφία που διοικεί το σωματείο μας λειτούργησε για άλλη μια φορά ως μηχανισμός της εργοδοσίας. Για αυτό σε αυτή την κατεύθυνση αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι τις Γενικές Συνελεύσεις ώστε να μην ακουστεί καμιά φωνή διαμαρτυρίας. Να μην ακουστεί, από τους εργαζόμενους, καμιά φωνή απαίτησης αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση λύσεων στα φλέγοντα προβλήματα που βασανίζουν τις ζωές μας, όπως η άμεση αναγκαιότητα ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, λήψη μέτρων προστασίας της ζωής μας κατά την εργασία κ.α.

Χωρίς καμία καταστατική προϋπόθεση για την εύρυθμη διεξαγωγή της, όπως είναι η παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου για την ανάδειξη της εφορευτικής επιτροπής, χωρίς τη διαδικασία εκλογής προεδρείου της Συνέλευσης και χωρίς να υπάρχει μητρώο μελών για την καταγραφή των ψηφισάντων, έσπευσαν να ξεκινήσουν την ψηφοφορία για εκλογή εφορευτικής επιτροπής ενώ δεν είχε συμπληρωθεί η απαιτούμενη απαρτία. Για αυτό και προχωρήσαμε σε δημόσια καταγγελία από την πλευρά μας, προς όλους τους συναδέλφους που ήταν παρόντες.

Νομίζουν πως μπορούν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και να μην μιλάει κανείς. Η Δ.Α.Σ. ΣΤΑ.ΣΥ. δεσμεύεται ότι θα καταβάλει όλες τις δυνάμεις της για να μην επιτρέψει τη συνέχιση του κατήφορου της σήψης, του ρουσφετιού, της απαξίωσης των συναδέλφων. Είμαστε σίγουροι ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων μας αντιλαμβάνεται το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το σωματείο μας μέσα από τις πρακτικές της εργοδοτικής πλειοψηφίας που το διοικεί και θα συνταχθεί με τη ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ σε αυτόν τον αγώνα.

Το προεδρείο δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση για αυτό δεν είχαν συντάξει έναν στοιχειώδη απολογισμό της δράσης του σωματείου. Άλλωστε ποια δράση θα μπορούσαν να απολογίσουν αυτοί που έχουν μάθει να κινούνται πίσω από κλειστές πόρτες; Μόνο κάτω από την πίεση της καταγγελίας μας αναγκάστηκε ο πρόεδρος να ψελλίσει δυο κουβέντες, αντιλαμβανόμενος ότι δεν πληρούνταν ούτε το ελάχιστο των προϋποθέσεων. Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και δεν επιτρέπεται να γελοιοποιείται από όσους θέλουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Στους 30 εναπομείναντες συναδέλφους ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ επιχείρησε να «αναλύσει» την πρόταση της διοίκησης για ΣΣΕ που ο ίδιος μονόγραψε. Επί 20 λεπτά προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα ψίχουλα που δίνει η εργοδοτική πρόταση, καλλιεργώντας την απογοήτευση και την ηττοπάθεια λέγοντας ξανά και ξανά ότι δεν μπορεί να διεκδικηθεί κάτι καλύτερο.

Εκεί βέβαια που οι λέξεις χάνουν το νόημά τους είναι ο οικονομικός απολογισμός του σωματείου. Χωρίς να παρίσταται η πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής, ο Ταμίας του σωματείου μας διάβασε “στο πόδι” ότι τα έξοδα του σωματείου ξεπερνούν τις 100 χιλιάδες ενώ τα έσοδά του φτάνουν λίγο πάνω από τις 70 χιλιάδες. Σχεδόν 30 χιλιάδες έλλειμμα μέσα σε 2 χρόνια, χωρίς να παρουσιάσουν παραστατικά, χωρίς ανάλυση των εξόδων. Μόνο κάτω από την πίεση συναδέλφων έγινε μια “ανάλυση”, όπου προκλητικά 20 χιλιάδες χαρακτηρίζονται “Διάφορα Έξοδα”.

Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ο κάθε συνάδελφος που πάνε τα λεφτά που δίνει στο σωματείο. Οικονομικός απολογισμός σημαίνει να γνωρίζουμε όλοι που πάει μέχρι και το τελευταίο ευρώ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Είναι ευθύνη όλων των εργαζομένων – μελών του ΣΕΛΜΑ να πάρουν θέση. Να τιμωρήσουν την αλαζονεία, να βάλουν ένα τέρμα στη διάλυση του σωματείου.

Απαιτείται η πραγματοποίηση κανονικής Γενικής Συνέλευσης με μαζική προσέλευση των εργαζομένων – μελών του σωματείου μας, στην οποία να τηρούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό μας. Μια συνέλευση που θα δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν όλοι όσοι θέλουν να εκφράσουν άποψη.

Στις επερχόμενες εκλογές το δίλημμα είναι ένα : Θα διεκδικήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας με ένα σωματείο που θα είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων ή θα αφήσουμε να παραμένει το σωματείο μας στα χέρια της εργοδοσίας και του μηχανισμού της; Συνεχίζουμε τον κατήφορο του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού ή βάζουμε τις βάσεις για ένα σωματείο που θα λειτουργεί δημοκρατικά, θα σέβεται τα μέλη του και θα οργανώνει με συλλογικούς και μαζικούς όρους την πάλη για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης;

Το σωματείο ανήκει στα μέλη του και όχι στη διοίκηση και τον μηχανισμό της
ΤΩΡΑ Δ.Α.Σ. ΣΤΑ.ΣΥ.

Τελευταία άρθρα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός