Στερούν ακόμα και τα ελάχιστα από ανέργους που αναζητούν ένα επιπλέον προσόν στην προσπάθειά τους να βρουν μεροκάματο
Εξω από τα μητρώα του πετάει ο ΟΑΕΔ τους σπουδαστές των ΙΕΚ, στερώντας τους τη δυνατότητα να έχουν κάρτα ανεργίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ακυρώνει τα Δελτία Ανεργίας και τους φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά σοβαρές συνέπειες: Ολοι τους χάνουν τις ελάχιστες παροχές που δικαιούνται ως άνεργοι. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται και …«χρεωμένοι», καθώς καλούνται να επιστρέψουν το ποσό του επιδόματος ανεργίας, εφόσον αυτό τους είχε χορηγηθεί κατά τους μήνες που φοιτούσαν στο ΙΕΚ.
Οσοι στο μεταξύ κατάφεραν να βρουν μια θέση εργασίας, αξιοποιώντας τα μόρια της ανεργίας που είχαν συγκεντρώσει, απειλούνται με απόλυση, καθώς ακυρώνονται ή μειώνονται τα μόρια αυτά. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά η «εκκαθάριση» των σπουδαστών από τον ΟΑΕΔ έχει γίνει πιο συστηματική εδώ και δύο περίπου χρόνια. Νέα κρούσματα καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» άνεργοι, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να βρουν μια δουλειά, βρέθηκαν να φοιτούν σε δημόσια ΙΕΚ της Αττικής.
Ο τρόπος με τον οποίο ορίζει ο ΟΑΕΔ την ιδιότητα του ανέργου αποκλείει φοιτητές και σπουδαστές, αλλά και νέους που ψάχνουν πρώτη φορά για δουλειά, ενώ παράλληλα συγκαλύπτει την ανεργία πίσω από την ιδιότητα του σπουδαστή. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, άνεργος θεωρείται «εκείνος που μετά τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής σχέσης αναζητεί εργασία, αποδέχεται να απασχοληθεί σε εργασία που του προσφέρεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο ή δέχεται να παρακολουθήσει προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης και γενικά επωφελείται από κάθε δυνατότητα για απασχόληση».
Οι πιο πρόσφατες καταγγελίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας προέρχονται από σπουδαστές στην ειδικότητα των φυλάκων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων των δημοσίων ΙΕΚ της Αττικής. Οι περιπτώσεις τους αποδεικνύουν πως πίσω από τους νόμους και τις διατάξεις που επικαλούνται το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ ως άλλοθι για να μην τους καταγράφουν ως ανέργους, ο στόχος είναι άλλος: Να περικόψουν ακόμα και τις κουτσουρεμένες παροχές που δικαιούνται οι άνεργοι και παράλληλα να μειώσουν πλασματικά τον αριθμό των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων.
«Ο μέσος όρος ηλικίας των σπουδαστών στο δικό μου τμήμα, είναι γύρω στα 40 έτη», λέει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς τους ανέργους. Ο ίδιος ήταν εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ εδώ και 1,5 χρόνο. Συνολικά, πρόκειται για «τάξεις» στις οποίες η πλειοψηφία των «μαθητών» είναι μακροχρόνια άνεργοι, πολλοί από αυτούς με παιδιά και οικογένειες.
Η φοίτηση στο ΙΕΚ δεν είναι παρά μια επιπλέον προσπάθεια στη μάχη που δίνουν να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο. Οπως καταγγέλλουν, όμως, ο ΟΑΕΔ ζητά από όσους λάμβαναν επίδομα ανεργίας να επιστρέψουν το ποσό που αντιστοιχεί στους μήνες κατά τους οποίους φοιτούσαν παράλληλα στο ΙΕΚ. Ετσι, άνεργοι που δυσκολεύονται να επιβιώσουν με το μηνιαίο επίδομα των 360 ευρώ, πρέπει τώρα να επιστρέψουν τα επιδόματα δύο, τριών ή και τεσσάρων μηνών, όσο καιρό δηλαδή φοιτούσαν στο ΙΕΚ και ταυτόχρονα διέπρατταν το …«έγκλημα» να είναι γραμμένοι και στα μητρώα του ΟΑΕΔ!
Για παράδειγμα, το «κοστούμι» που έραψε ο ΟΑΕΔ σε άνεργο σπουδαστή, φτάνει τα 1.756 ευρώ! Διαγράφοντάς τον από το μητρώο των ανέργων, του ζητά να επιστρέψει το επίδομα ανεργίας και το Δώρο Πάσχα που του χορήγησε, επειδή «ο χρόνος της επαγγελματικής κατάρτισης δεν υπολογίζεται ως χρόνος ανεργίας».
Επιπλέον, δεκάδες άνεργοι, που προσλήφθηκαν τον περασμένο Απρίλη με επτάμηνες συμβάσεις στις Εφορείες Αρχαιοτήτων, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την απόλυση. Η εγγραφή τους στο ΙΕΚ τον περασμένο Οκτώβρη, τους στερεί την ιδιότητα του ανέργου και επομένως τα μόρια της ανεργίας για τους τελευταίους μήνες, με βάση τα οποία προσλήφθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στην Α’ Εφορεία Αθηνών ο αριθμός των εργαζομένων αυτών ξεπερνά τους 30, ενώ η υπηρεσία τούς έχει ενημερώσει πως οι συμβάσεις τους θα καταγγελθούν μέχρι αύριο, Παρασκευή. Οπως εξηγούν, στις κατά τόπους Εφορείες, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, υπάρχουν δεκάδες ανάλογες περιπτώσεις.
Χαρακτηριστική ήταν η περσινή περίπτωση επτά φυλάκων αρχαιοτήτων στη Ρόδο. Οι άνεργοι σπουδαστές του ΙΕΚ είχαν προσληφθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου τον Απρίλη του 2015, απολύθηκαν όμως στη συνέχεια, όταν ο ΟΑΕΔ τούς διέγραψε από το μητρώο του, λόγω της φοίτησής τους στο ΙΕΚ, με αποτέλεσμα να στερηθούν τα μόρια της ανεργίας και να βρεθούν εκτός του πίνακα επιτυχόντων. Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και είχαν επιστρέψει στην εργασία τους με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το δικαστήριο.
Με αφορμή την περίπτωση της Ρόδου, το θέμα είχε ανακινηθεί τότε και στη Βουλή. Στην έγγραφη απάντηση που έδωσε τότε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ρ. Αντωνοπούλου, ήταν αποκαλυπτική του τρόπου που η κυβέρνηση υπερασπίζεται την υπάρχουσα νομοθεσία, που στερεί ακόμα και τα ελάχιστα από τους ανέργους.
Συγκεκριμένα, στο απαντητικό της έγγραφό, η αναπληρώτρια υπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική που δεν θεωρεί ανέργους τους σπουδαστές των ΙΕΚ. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στο μητρώο του ΟΑΕΔ μπορούν να εγγράφονται κατ’ εξαίρεση φοιτητές, αλλά σε καμία περίπτωση σπουδαστές των ΙΕΚ!
«Οι εξαιρέσεις που εφαρμόζονται για την εγγραφή φοιτητών στο μητρώο ανέργων αφορούν αυτούς που συγκεντρώνουν κάποιες προϋποθέσεις (…), δηλαδή έχουν δώσει προβάδισμα στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας έναντι των σπουδών τους (…) Αυτές δεν τυγχάνουν εφαρμογής για τους φοιτητές των ΙΕΚ, οι οποίοι (…) δεν θεωρούνται άνεργοι ως μαθητευόμενοι επαγγελματικών σχολών», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πέρα από το γεγονός ότι ο διαχωρισμός τον οποίο κάνει η αναπληρώτρια υπουργός είναι απαράδεκτος, η ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί το υπόβαθρο για να αναπτυχθεί και «ανθρωποφαγία» μεταξύ των ανέργων, στρέφοντας εκείνους τους σπουδαστές που δεν έχουν δελτίο του ΟΑΕΔ ενάντια στους συναδέλφους τους που ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί από τα μητρώα του Οργανισμού και διαθέτουν έτσι περισσότερα μόρια για την πρόσληψή τους σε έναν ενδεχόμενο διαγωνισμό.