Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ

Αλλαγές που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα νέα ζευγάριαΜεγαλύτερος αριθμός βρεφών και νηπίων θα αποκλειστεί φέτος. Λιγότεροι εργαζόμενοι στις δομές. Περικοπές στις υπηρεσίες προς τα παιδιά

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
                            Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
«Στον αέρα» βρίσκεται η λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών από τη νέα σχολική χρονιά, καθώς η χρηματοδότηση και το προσωπικό που θα λάβουν, καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από την εξέλιξη του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

 Πιο συγκεκριμένα:

1. Από εδώ και στο εξής, η χρηματοδότηση που προβλέπεται μέσω του προγράμματος για τη φιλοξενία παιδιών δεν θα δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε γονιός θα αναζητά τον παιδικό σταθμό που θα στείλει το παιδί του. Κάτι που θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των ιδιωτικών σταθμών, αφού προς τα εκεί θα κατευθυνθούν οι γονείς. Επιπλέον, αυτό θα στερήσει από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος. Κι αυτό γιατί το πόσοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν θα εξαρτάται από το πόσοι γονείς θα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Πράγμα που θέτει έτσι κι αλλιώς σε κίνδυνο την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

2. Η κυβέρνηση μειώνει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου προφανώς να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές συνέπειες όμως στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών, αφού πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.

3. Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεν καταφέρουν να μπουν σε κάποιο παιδικό σταθμό. Σύμφωνα με το υπουργείο, δωρεάν φιλοξενία δικαιούνται όλες οι οικογένειες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ.

Οι νέες αυτές εξελίξεις καθορίστηκαν σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, όπου και ανακοινώθηκε ότι για τη σχολική χρονιά 2016 – 2017 το ποσό που θα δοθεί για την υλοποίηση του προγράμματος θα ανέλθει στα 175 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού τα αντίστοιχα χρήματα πέρσι (184 εκατομμύρια ευρώ) άφησαν εκτός παιδικών σταθμών περίπου 45.000. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που μένουν εκτός Προσχολικής Αγωγής είναι πολύ περισσότερα, αφού το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται στα παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλό εισόδημα. Οι λαϊκές οικογένειες στη συντριπτική τους πλειοψηφία καλούνται κάθε χρόνο ή να πληρώσουν τροφεία, τα οποία επιβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών παιδικών σταθμών, ή να πάνε το παιδί τους σε ιδιωτικό σταθμό ή να τα κρατήσουν σπίτι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι πέτυχε να εξασφαλίσει 175 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 93 εκατομμύρια ευρώ θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα 82 εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς πόρους. Βέβαια, δεν λέει η κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα για την παρούσα σχολική χρονιά παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση στην εκτέλεσή του, καθώς δεν έχουν αποδοθεί ακόμα τα χρήματα που προέρχονται από εθνικούς πόρους (για την παρούσα σχολική χρονιά είναι 46,1 εκατομμύρια ευρώ), με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι και οι σταθμοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου τους.

Τελευταία άρθρα

Εργαζόμενοι σε Κίνηση

DAS_Efim

Χρήσιμα

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός

Πολυμέσα

Στατιστικά

  • 779152Συνολικές αναγνώσεις:
  • 42Αναγνώσεις σήμερα:
  • 357649Συνολικοί επισκέπτες:
  • 38Επισκέπτες σήμερα:
  • 2Επισκέπτες τώρα:

Web Radio του ΠΑΜΕΑκουστε live το Web Radio του ΠΑΜΕ