ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ : Απαράδεκτη η σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία Προβλέπει «αύξηση» κατά 0,30 ευρώ τη μέρα από τον Απρίλη του 2017 για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους!



Στο περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΥΤΕ) με τους ξενοδόχους, καθώς και στη διαδικασία μέσα από την οποία αυτή προέκυψε, αναφέρεται το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. Η σύμβαση διατηρεί τους μειωμένους, από το 2012, μισθούς για τους επόμενους 18 μήνες, ενώ προβλέπει «αύξηση» 1%, δηλαδή κατά 30 λεπτά του ευρώ τη μέρα, από τον Απρίλη του 2017.

Οσον αφορά τη διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε, το Συνδικάτο καταγγέλλει τα εξής: Η σύμβαση υπογράφηκε από τα 6 μέλη της Διοίκησης, σε σύνολο 19 μελών, χωρίς να έχει προηγηθεί ολομέλεια, χωρίς να ρωτηθούν τα σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας και έχοντας αποκλείσει από τη διαπραγμάτευση την παράταξη της ΔΑΣ, δηλαδή τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Στη χώρα των 25 εκατομμυρίων τουριστών, οι εργαζόμενοι που δούλεψαν εξαντλητικά όλο το 2015 θα επιβραβευτούν με 1% τον Απρίλη του 2017! Οταν, έως τότε, θα έχουν περάσει από τη χώρα πάνω από 35 εκατομμύρια τουρίστες, πάνω 40 δισ. ευρώ στις τσέπες των μεγάλων τουριστικών ομίλων.

Στη χώρα των τριών μνημονίων, που έφεραν φτώχεια και βάσανα σε όλη την εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, των δεκάδων ελαστικών μορφών δουλειάς που κατάργησαν τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, των χιλιάδων απλήρωτων πρακτικάριων και νέων από προγράμματα κατάρτισης, η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας δεν αλλάζει τίποτε προς το καλύτερο στη ζωή και τις συνθήκες δουλειάς μας. Διατηρεί και αυξάνει τις προϋποθέσεις κερδοφορίας των εργοδοτών μας, τους προσφέρει το εργαλείο να συνεχίσουν να κερδοφορούν σε βάρος μας».

Στο μεταξύ, τη στάση των ξενοδόχων στο Ηράκλειο, που αποφάσισαν να διαλύσουν την Ενωση Ξενοδόχων προκειμένου να αποφύγουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, σχολιάζει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό. «Στόχος τους να εκβιάσουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με ατομικές συμβάσεις, συμφωνίες, να μειώσουν ακόμα παραπέρα τους μισθούς μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα 586 ευρώ», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα.

Επισημαίνει, ακόμα, τις ευθύνες των δυνάμεων της πλειοψηφίας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), που «ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα γιατί δεν έχουν με ποιον να κάτσουν στο τραπέζι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους στις μειωμένες τοπικές ΣΣΕ και πανηγύριζαν κιόλας!».

Τέλος, την απαράδεκτη συμπεριφορά του γενικού διευθυντή του ξενοδοχείου «Ζαφόλια» απέναντι στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στο επιχειρησιακό τους σωματείο καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. «Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι σιχαίνεται τα σωματεία και το συνδικαλισμό, κάτι που δεν έκρυψε ποτέ», σημειώνει το Συνδικάτο.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός