Μεγάλη διαδήλωση του λαού για υγεία και δικαιώματα κόντρα στον αυταρχισμό (ΦΩΤΟ)Μεγάλη διαδήλωση για την υπεράσπιση της υγείας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην Αθήνα.

Σωματεία εργαζομένων από διάφορους κλάδους, Σωματεία Υγειονομικών, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και έστειλαν αγωνιστική απάντηση.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΜΑΤ, βία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Με καταστολή δε βγαίνει η πανδημία, κάντε προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία» έστειλαν το μήνυμα συνέχισης της πάλης.

Μετά από κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος έγινε συγκέντρωση στα Προπύλαια όπου μίλησαν ο Λάζαρος Σαββίδης, συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών και ο Θανάσης Οικονόμου, εργαζόμενος στον κλάδο των Μεταφορών.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στο Σύνταγμα με συνθήματα όπως «Ασφάλιση, Υγεία, 8ωρη εργασία δεν τα θυσιάζουμε για την εργοδοσία» και «Επίταξη ιδιωτών σε όλη την Υγεία, να πληρώσει τώρα το κράτος και η εργοδοσία».

Στο Σύνταγμα οι φωνές τους ενώθηκαν με αυτές των υγειονομικών, καθώς ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η συγκέντρωσή μας είναι ένα φιλί ζωής, της ζωής μας που επί έναν χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται στον αναπνευστήρα, τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κουνάνε το δάχτυλο επειδή διεκδικούμε το αυτονόητο, επειδή διεκδικούμε σε τελευταία ανάλυση το δικαίωμά μας στη ζωή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων. «Από ώρα σε ώρα τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα και το ΕΣΥ να βγει εκτός αναπνευστήρα», προειδοποίησε ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Στο συλλαλητήριο χαιρέτισαν και εκπρόσωποι Σωματείων Εργαζομένων Υγειονομικών.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών
Επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια.
Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.
Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή.

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός