Άμεσα λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα επιβατών κι εργαζομένων στα ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια του ΟΑΣΑ απαίτησε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑΑντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην οποία συμμετείχαν εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών, συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Α.Σ.Α. κ. Σπηλιόπουλο.

Στη συνάντηση, τονίζει το ΠΑΜΕ, «αναδείξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ που εκτελούν δρομολόγια στις συγκοινωνιακές γραμμές του Ο.Α.Σ.Α. αλλά και οι επιβάτες που μετακινούνται με τις συγκεκριμένες γραμμές.

Συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στους απλήρωτους μισθούς μηνών και «τα απλήρωτα Σάββατα», όπως τα λένε οι εργαζόμενοι εννοώντας απλήρωτα δεδουλευμένα ρεπό Σαββάτου. Ακόμα, αναδείξαμε τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν με εντατικοποίηση της εργασίας, απάνθρωπα ωράρια που κάποιες φορές φτάνουν ακόμα και τις 16 ώρες οδήγησης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια οδηγού και επιβατών, την τρομοκράτηση των εργαζομένων, τον εξαναγκασμό τους, να δουλεύουν ρεπό, καθώς και να κάνουν και άλλες εργασίες άσχετες με την ειδικότητα του οδηγού, όπως ο καθαρισμός του οχήματος, καθώς και τους εκβιασμούς που δέχονται.

Χαρακτηριστικά αναφέραμε στο διευθύνοντα, πως στα δικαιολογημένα παράπονα των εργαζομένων, η εργοδοσία απαντά με θράσος: «αν σ’ αρέσει. Αν δε σ’ αρέσει, φύγε.»

Τέλος, αναδείξαμε το πρόβλημα με τα «σαράβαλα» οχήματα των ΚΤΕΛ που εκτελούν το συγκεκριμένο συγκοινωνιακό έργο, που κυριολεκτικά είναι επικίνδυνα στην κατάσταση που βρίσκονται για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τόσο, του οδηγού, όσο και των επιβατών, σε συνδυασμό με την απαίτηση της εργοδοσίας να πραγματοποιούνται τα δρομολόγια κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «δεκάδες πλέον, είναι τα περιστατικά που λεωφορεία των ΚΤΕΛ που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο του Ο.Α.Σ.Α, κάνουν δρομολόγια με ανοιχτές πόρτες, χωρίς κάποια καθίσματα, βρώμικα, που μένουν στο δρόμο και είναι εγκαταλελειμμένα για μέρες, και που πιάνουν φωτιά εν κινήσει. Χαρακτηριστικά, μέσα σ’ ένα μήνα έπιασαν φωτιά 2 τέτοια οχήματα. Για όλα αυτά βέβαια δεν φέρουν καμία ευθύνη οι συνάδελφοι οδηγοί.

Απαιτήσαμε από το διευθύνοντα σύμβουλο, να δοθούν, άμεσα λύσεις για τα συσσωρευμένα και σοβαρά προβλήματα, που επισημάναμε και με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι, καθημερινά, επιβάτες και εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ.

Μετά απ’ αυτή την παρέμβασή μας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Σ.Α. δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Φλεβάρη θα έχουν εξοφληθεί όλα τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους και ότι από δω και στο εξής θα παρακολουθεί στενά το ζήτημα της τήρησης των υποχρεώσεων των ΚΤΕΛ απέναντι στους εργαζόμενούς τους.

Όμως, συνάδελφοι δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πολύ καλά, πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση στα προβλήματα που αναφέραμε και τα οποία εσείς οι ίδιοι τα αντιμετωπίζετε κάθε μέρα, αν αυτή η λύση δε γίνει δική σας υπόθεση, δηλαδή υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Κανένας εργοδότης, μπροστά στο συνεχές κυνήγι του κέρδους και της μείωσης του κόστους δεν πρόκειται ποτέ να χαρίσει κάτι στους εργαζόμενους .

Οποιαδήποτε κατάκτηση αποσπούν οι εργαζόμενοι, προϋποθέτει την ενότητα και την οργανωμένη πάλη τους. Οποιαδήποτε υπεράσπιση και διεύρυνση μισθών και δικαιωμάτων «περνά» απαραίτητα μέσα από τη μαζική συμμετοχή στους αγώνες.

Η εργοδοσία θέλει τους εργαζόμενους απομονωμένους, με σκυφτό το κεφάλι, χωρίς συλλογική εκπροσώπηση. Μ’ αυτό τον τρόπο γίνονται αναλώσιμοι και ευάλωτοι στις «ορέξεις» της».

«Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση και στη μαζικοποίηση των αγώνων, στην ενότητα και στη συλλογική δράση.

Να γίνει κοινό αίτημα διεκδίκησης των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ και αυτών που εργάζονται στις αστικές συγκοινωνίες η παύση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κρίσιμο κλάδο των συγκοινωνιών. Επιστροφή στην Ο.ΣΥ. των γραμμών που έχουν δοθεί στα ΚΤΕΛ με ταυτόχρονη απορρόφηση των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ από την Ο.ΣΥ., με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Τώρα είναι αναγκαίο να μαζικοποιηθεί ο αγώνας για σύγχρονες, ασφαλείς, τακτικές, φτηνές αστικές συγκοινωνίες, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών μετακίνησης.

Κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας! Όλοι μαζί με οργάνωση και αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε!», καταλήγει.

Συνάδελφοι, για όποιο ζήτημα σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα εξής τηλέφωνα:

6952004815 Λουκάκος Κυριάκος μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΑ

6952004813 Οικονόμου Θανάσης μέλος του Δ Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων Ο.Α.Σ.Α.

6952004882 Βαρδάκης Γιώργος, μέλος του Δ Σ. του Σωματείου Τεχνικών Ο.ΣΥ.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός