Το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου



Έναν πλούτο παραστάσεων φιλοξενεί και φέτος το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

«Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσεζάρις Γκραουζίνις από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (30 Ιούνη – 1 Ιούλη).
Μετά την αποκάλυψη των πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε το θρόνο στους δύο γιους του, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Εξοργισμένος ο Πολυνείκης συμμάχησε με το βασιλιά του Άργους, Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί των δύο αντίπαλων στρατευμάτων παρατάχθηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης, με τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη αντιμέτωπους στην έβδομη πύλη. Κεντρικός ήρωας της τραγωδίας είναι ο Ετεοκλής. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση σε μία μάχη καταδικασμένη, χωρίς πραγματικό νικητή. Από τις μεγάλες επιτυχίες του περυσινού προγράμματος της Επιδαύρου, οι «Επτά επί Θήβας» επαναλαμβάνονται και φέτος, ανοίγοντας το πρόγραμμα των Επιδαυρίων 2017.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, Σκηνικά – κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν, Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης, Χορογραφία – κίνηση: Έντι Λάμε. Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Κλειώ – Δανάη Οθωναίου, Ιώβη Φραγκάτου, Γιώργος Καύκας, Αλέξανδρος Τσακίρης.

«Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη (7 – 8 Ιούλη).
Ο Οιδίπους φτάνει στο άλσος του Κολωνού, στις παρυφές της πόλεως των Αθηνών, ζητώντας φιλοξενία – ένας «ξένος», τυφλός και ρακένδυτος μετά από δεκαετή περιπλάνηση. Μόνος συμπαραστάτης του η κόρη – αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα «σύνορα», στο μεταίχμιο νομιμότητας και παρανομίας, ζωής και θανάτου. Μέσα από τις συναντήσεις του με το Θησέα, τον Κρέοντα, την Ισμήνη και τον Πολυνείκη κάνει ανασκόπηση της ζωής του… Σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, που υιοθετεί εδώ τη φόρμα του αφηγηματικού θεάτρου, ο θίασος εξιστορεί στους θεατές αυτή την ιστορία – «παραβολή», σ’ έναν άδειο χώρο, με ελάχιστα αντικείμενα. Οι ηθοποιοί ενδύονται τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα. Η μουσική, σε σύνθεση Μίνωα Μάτσα, εκτελείται ως παράλληλο κείμενο από τις φωνές των ηθοποιών και δίνει στο θέαμα τον χαρακτήρα ενός επικολυρικού ποιήματος.

Στον ομώνυμο ρόλο ο Κώστας Καζάκος. Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης. Σκηνικά: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, Μουσική: Μίνως Μάτσας. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Τζένυ Κόλλια, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Ήμελλος, Δημήτρης Λάλος.

«Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (14 – 15 Ιούλη).
Ο θεός Διόνυσος φτάνει στη Θήβα με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και το άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη, αλλά και αγνά του ένστικτα. Πρόκειται για τη μοναδική σωζόμενη τραγωδία όπου ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος, αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης – συγγραφέας.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνικά – κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη. Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης. Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.

«Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, από το Εθνικό Θέατρο (21 – 22 Ιούλη).
Το Εθνικό Θέατρο ανέθεσε στο συνθέτη Νίκο Κυπουργό τη μουσική σύνθεση και στον νέο συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο το λιμπρέτο για τη δημιουργία μιας μουσικής παράστασης που βασίζεται στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.

Συμμετέχει η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Παίζουν: Τζίμης Πανούσης, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Ειρήνη Καράγιαννη, Αιμιλιανός Σταματάκης.

«Άλκηστη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, από το Εθνικό Θέατρο (28 – 29 Ιούλη).
Η «Άλκηστη», το πρώτο από τα σωζόμενα έργα του Ευριπίδη (438 π.Χ.), προκάλεσε ατέλειωτες συζητήσεις για το είδος στο οποίο ανήκει, εξαιτίας της συνύπαρξης τραγικών και κωμικών στοιχείων.

Σε έναν κόσμο όπου έχει κανείς τη δυνατότητα να ανταλλάξει το θάνατό του με τη ζωή κάποιου άλλου, ο συγγραφέας υποβάλλει σε εξονυχιστικό έλεγχο σχέσεις «αδιαμφισβήτητης» ανιδιοτέλειας και θέτει επί τάπητος τολμηρά ερωτήματα: Πώς αποδεικνύεται η αγάπη; Μέχρι πού φτάνει η αφοσίωση; Ποια ζωή έχει μεγαλύτερη αξία, και για ποιον λόγο;

Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Κίνηση: Πατρίσια Απέργη. Μουσική: Γιώργος Πούλιος. Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρία Κίτσου, Γιάννης Φέρτης, Κώστας Βασαρδάνης, Σωτήρης Τσακομίδης, Δημήτρης Παπανικολάου.

«Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (4 – 5 Αυγούστου).
Μέσα από το έργο του Ευριπίδη, αλλά και κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας (Σαπφώ, Πλάτων, Θεόφραστος), η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το βαθύ, τρομακτικό σκοτάδι της άγριας πλευράς του έρωτα καταπίνει βάναυσα καθετί ωραίο και ευγενές, οδηγώντας την ψυχή στο απόλυτο κακό.

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος. Χορογραφία: Μαρίζα Τσίγκα. Παίζουν: Μαρία Ναυπλιώτου, Χάρης Φραγκούλης, Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Θεοδώρα Τζήμου, Σύρμω Κεκέ, Ιωάννα Μαυρέα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Πασσάς.

«Πέρσες» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (11 – 12 Αυγούστου).
Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, όπως και ο χορός, ερμηνεύονται με τρόπο που αποκαλύπτει τη μουσική υφή του έργου. Η παράσταση ξεδιπλώνεται μέσα από τη δράση, τη λέξη, το τραγούδισμα και το χορό, αναζητώντας μια θεμελιώδη απλότητα, που θα αναδείξει τις αδιάκοπες εσωτερικές δονήσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος.

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς. Δραματουργική συνεργασία: Αντώνης Σολωμού. Μετρική διδασκαλία: Θεόδωρος Στεφανόπουλος. Σκηνικά: Κωνσταντίνος Λουκάς. Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή. Κινησιολογία: Λία Χαράκη. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χάρης Χαραλάμπους, Νίκος Ψαρράς, Αντώνης Μυριαγκός.

«Εδώ είν’ αλώνι για χορό!» (19 Αυγούστου).
Με αφετηρία τον επτάσημο ρυθμό του συρτού καλαματιανού (που απαντάται ήδη στον Αριστοφάνη) και τον αρχαίο τσακώνικο τελετουργικό χορό, το Φεστιβάλ Επιδαύρου θα ολοκληρώσει τον κύκλο των φετινών παραστάσεων με ένα τιμητικό – γιορταστικό αφιέρωμα στην πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά.

Καλλιτεχνική – μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου. Συνεργασία: Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός