SUPER MARKET: Ξεζούμισμα με «χαμόγελο» για τους εργαζόμενους μέσω ανακοινώσεων στελεχών του σωματείου – μηχανισμού της εργοδοσίας



Η σχετική ανακοίνωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Η σχετική ανακοίνωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ
Χαμογελάτε είναι …υποχρεωτικό. Αυτό θα μπορούσε να είναι με άλλα λόγια το σλόγκαν της εργοδοσίας αλυσίδας σούπερ μάρκετ, που δεν της αρκεί να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους με τις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο και τους μισθούς ψίχουλα, αλλά τους μέμφεται επειδή δεν δουλεύουν με το χαμόγελο στα χείλη.

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε καταστήματα της αλυσίδας «My Market», περιφερειακή διευθύντρια της επιχείρησης αναλαμβάνει να παραδώσει σχετικά «μαθήματα» στους εργαζόμενους, απαριθμώντας τους λόγους που έχουν για να χαμογελούν, απευθυνόμενη ιδιαίτερα σε «όσους δυσκολεύονται να το κάνουν». Και επειδή, μετά τα «μαθήματα» ακολουθεί και η σχετική «αξιολόγηση», η διευθύντρια ξεκαθαρίζει πως «ανυπομονεί» να δει την ανταπόκρισή τους «στα αποτελέσματα της έρευνας του μυστικού επισκέπτη που θα γίνει μέσα στο μήνα».

Ο μακροσκελής κατάλογος της εργοδοσίας ξεκινά από τα …βασικά: «Επειδή έχετε δουλειά», αλλά και «επειδή η εταιρεία επένδυσε χρήματα για να συνεχίζετε να εργάζεστε». Προφανώς η εταιρεία τους κάνει …χάρη που τους έχει στη δούλεψή της και σίγουρα δεν το έχει σε τίποτα να τους απειλεί πως θα τους στείλει στην ανεργία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνεχίζει: «Επειδή πληρωνόσαστε στην ώρα σας», μιας και η καταβολή της μισθοδοσίας είναι μια ακόμα ευγενική προσφορά της επιχείρησης. Η συντάκτρια της ανακοίνωσης σπεύδει να …αποστομώσει «αυτούς που θα πουν ότι παίρνουν 300 ευρώ», με την επισήμανση πως «το 300 σε σχέση με το μηδέν είναι 300% περισσότερο» (μπροστά στα τόσο πετυχημένα μαθήματα χαμόγελου, ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι δεν έμεινε χώρος για μαθηματικά)!

Τα παραπάνω προκαλούν όχι το χαμόγελο, αλλά την οργή των εργαζομένων σε όλα τα σούπερ μάρκετ, που αντιμετωπίζουν τις ατομικές συμβάσεις, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα, τα χρωστούμενα ρεπό, τα σπαστά ωράρια, τη δουλειά σε δυο και τρία πόστα στη βάρδιά τους.

Υπάρχει όμως και μια «λεπτομέρεια» που εξοργίζει ακόμα περισσότερο. Το όνομα της διευθύντριας που υπογράφει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση φιγουράρει στον κατάλογο των ψηφισάντων στο λεγόμενο «κλαδικό» σωματείο των σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για το «σωματείο» – μηχανισμό της εργοδοσίας, στο οποίο οι άνθρωποί της εκλέγουν και εκλέγονται, σέρνουν μπροστά στην κάλπη τους εργαζόμενους και παίρνουν την ψήφο τους με το …διευθυντικό δικαίωμα, διαμορφώνουν τους συσχετισμούς που έχουν ανάγκη για να συνεχίζεται και να εντείνεται η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για το «σωματείο» που αποτελεί έναν από τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η εργοδοσία, προκειμένου να εκλέγονται τα στελέχη της ως «εκπρόσωποι» και «αντιπρόσωποι» των εργαζομένων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και την ίδια τη ΓΣΕΕ.

Με τέτοια σωματεία, ψηφίσαντες και αντιπροσώπους έχει βαλθεί να κάνει συνέδριο η εργοδοτική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, ενώ απέναντι στις σχετικές καταγγελίες, δεν διστάζει να κάνει την ανήξερη και να χαρακτηρίζει τους διευθυντές μισθωτούς, εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που ανελίχθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Αλήθεια, τι έχουν να πουν οι εργατοπατέρες για περιπτώσεις όπως της παραπάνω διευθύντριας, που μιλά τη γλώσσα της εργοδοσίας και μεταφέρει το μήνυμά της με τον πιο ωμό τρόπο στους εργαζόμενους. Ή μήπως πρόκειται για μια «συναδέλφισσα» που ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας με το χαμόγελό της και τώρα θέλει να βοηθήσει τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν τα βήματά της;

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός