Κινητοποιήσεις ενάντια σε αναστολές, απολύσεις και το «νέο ΕΣΥ» (VIDEO – ΦΩΤΟ)



Κινητοποιήσεις σήμερα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο πανελλαδικής στάσης εργασίας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη μείνει κανένας εκτός δουλειάς, να αρθεί το μέτρο της αναστολής. Να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ. Παράλληλα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης – επιχειρηματιών για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέσω του «νέου ΕΣΥ».

Στην Αθήνα, η διαμαρτυρία έγινε στο υπουργείο Υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων από διάφορα νοσοκομεία της Αττικής όπως «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο, «Άγ. Σάββας» κ.ά.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη ο οποίος επί της ουσίας δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματα των υγειονομικών. Για το θέμα του «νέου ΕΣΥ» σημείωσε ότι θα γίνει νέα συνάντηση, ενώ για τα ΒΑΕ και τις αυξήσεις σε μισθούς δεν δόθηκε καμία απάντηση. Εμφανίστηκε αμετακίνητος όσον αφορά τις αναστολές, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι δε θα γυρίσουν στη δουλειά τους αν δεν εμβολιαστούν ή αν δεν λήξει η πανδημία. Ο υπουργός Υγείας απέρριψε το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αλλά δήλωσε ότι θα πάρουν παράταση. Παράλληλα επανέλαβε την προκήρυξη 4 χιλιάδων θέσεων μόνιμων νοσηλευτών και 910 άλλων ειδικοτήτων, εξαγγελία που έχει ξαναπεί, χωρίς να προχωρήσει.

Στη Θεσσαλονίκη, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στην οδό Αριστοτέλους.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις (δείτε παρακάτω).

Στη Λάρισα

Συγκέντρωση στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποίησαν υγειονομικοί και εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας. Στο πλευρό τους βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, Νίκος Νταφούλης, επισήμανε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς «ένα μεγάλο μέρος βρίσκεται σε αναστολή και δεν πληρώνεται καθόλου. Προκηρύξαμε στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καταστολή σε βάρος των συναδέλφων που έδωσαν τη μάχη κατά της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα. Τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» θα μας βρουν απέναντί τους καθώς προβλέπουν το κλείσιμο νοσοκομείων, λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 90 εργαζόμενοι παραμένουν σε αναστολή στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, την ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες κενά, ακόμα και σε σχέση με τα μειωμένα και ανεπαρκή οργανογράμματα. Επίσης αναφέρθηκε και στα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου επισημαίνοντας πως «η Ογκολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έχασε το 50% της δύναμής της, ενώ νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι έχουν αλλάξει πόστα ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες, δεν μπορούν για γίνουν πλέον στοιχειώδεις εξετάσεις, π.χ. αίματος». Οι υγειονομικοί τόνισαν πως θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες τις κινητοποιήσεις τους.

Στην Καρδίτσα

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και τα ΚΥ του νομού στις πύλες το νοσοκομείου, το πρωί της Τρίτης.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μη μείνει κανένας εκτός δουλειάς, να αρθεί το μέτρο της αναστολής. Να μη γίνει καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ.

Παράλληλα, εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης – επιχειρηματιών για την παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέσω του «νέου ΕΣΥ».

Στην κινητοποίηση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Έκτορας Γάζος. Όπως, σημείωσε, «συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα μας για να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοί μας που είναι σε αναστολή. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για να μην απολυθούν οι πάνω από 100 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν ως το τέλος του χρόνου. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους τα δικαιώματά μας και τις ανάγκες των ασθενών μας για τα κέρδη των λίγων. Μπλοκάρουμε τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ».

Χαιρετισμό απεύθυναν, επίσης, ο Δημήτρης Κοτσαρίδης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας, ο Αποστόλης Ταξιάρχης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ, η Κλεοπάτρα Ζούκα, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ), ο Άρης Μπαντής, μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και η Ελένη Καρυά, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν ο Στέλιος Σαριδάκης, μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Εργαζομένων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Νομού Καρδίτσας και ο Σωτήρης Λαζινός, μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.

Στο Ηράκλειο

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Ηράκλειο στην 7η ΥΠΕ, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Μίλησε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα σωματεία εργαζομένων στο νοσοκομείο «Βενιζέλειο, Αγίου Νικολάου και Χανίων, οι πρόεδροι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμούς. Λόγω απουσίας της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ, ορίστηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία των υγειονομικών την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη στις 12 το μεσημέρι.

Στη Νάουσα

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο της Νάουσας πραγματοποίησαν σήμερα οι υγειονομικοί, έχοντας στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος», το Σωματείο Συνταξιούχων, τον Αγροτικό Σύλλογο «Μαρίνος Αντύπας» και εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Ζωή Κιούρκα, γιατρός του νοσοκομείου και ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Κατήγγειλαν την υποβάθμιση του νοσοκομείου, που έγινε ακόμη μεγαλύτερη με τις αναστολές των εργαζομένων και απαίτησε να επιστρέψουν στη δουλειά όλοι οι εργαζόμενοι, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Επίσης ανέδειξαν ότι οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Τέλος, αναγγέλθηκε η πραγματοποίηση απογευματινού συλλαλητηρίου στις αρχές Οκτώβρη.

Ειδικότερα διεκδικούν: Να επιστρέψουν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας στις μονάδες Υγείας, να καταργηθεί ο νόμος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Να μην κλείσουν τα εργαστήρια στο Κέντρο Υγείας Νάουσας. Να επιστρέψουν οι υπάλληλοι στο ΕΦΚΑ Νάουσας. Να υπάρχει καθημερινά γιατρός σε όλα τα χωριά. Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κανένας εργολάβος στις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς στα ΜΜΜ, στα σχολεία. Μαζικό πρόγραμμα δημοσίου δωρεάν εμβολιασμού, με ενημέρωση και έλεγχο. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο το λαό με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός