NASA: Ο Δίας υποδέχτηκε την αποστολή «Juno» με ένα εντυπωσιακό σέλας



juno-1

Με ένα εντυπωσιακό φαινόμενο υποδέχεται ο Δίας την αποστολή «Juno» (Ήρα). Την ώρα που το σκάφος της αποστολής εισερχόταν στο μαγνητικό πεδίο του γίγαντα αερίων στο βόρειο πόλο του πλανήτη εξελισσόταν ένα εντυπωσιακό σέλας. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε και καταγράφτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ VIDEO

Αυτό το σύνθετο βίντεο απεικονίζει το σέλας στον Δία. Όπως στη Γη, το σέλας παράγεται από την αλληλεπίδραση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη με την ατμόσφαιρά του. Όταν τα σωματίδια αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα κοντά στους μαγνητικούς πόλους, προκαλούν τη λάμψη, όπως κάνουν τα αέρια σε ένα φθορίζον φωτιστικό.

Η μαγνητόσφαιρα του Δία είναι 20.000 φορές ισχυρότερη από αυτήν της Γης. Το σέλας του Δία, που παρατηρήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» της NASA, είναι ένα από τα πιο δραστήρια και φωτεινότερα, πάνω από χίλιες φορές πιο φωτεινό από αυτό στη Γη. Ο στόχος είναι να μελετηθεί πώς το σέλας του Δία ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες στον ηλιακό άνεμο, ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον ήλιο.

juno-2

Το διαστημόπλοιο «Juno» ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι στις 5 Αυγούστου 2011, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα. Αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία την 4η Ιουλίου και είναι προγραμματισμένο να κάνει 37 κοντινά «περάσματα» για να μελετήσει την ατμόσφαιρα, τη μαγνητόσφαιρα και το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Πρωταρχικός στόχος του «Juno» είναι να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν το σχηματισμό και την εξέλιξη του Δία καθώς και συνολικά την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος.

 

 

 

 

 

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός