Ανακαλύφτηκε ένα εξαιρετικά σκληρό κράμα με βιοσυμβατότητα με το ανθρώπινο σώμα



titanium-crystal-bar

Ένα εξαιρετικά σκληρό κράμα δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την τήξη τιτανίου και χρυσού. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Science Advances».

Το κράμα είναι η σκληρότερη γνωστή μεταλλική ουσία συμβατή με ζωντανούς ιστούς, λένε Αμερικανοί φυσικοί. Το υλικό είναι τέσσερις φορές σκληρότερο από το καθαρό τιτάνιο και έχει εφαρμογή στην παραγωγή μεγαλύτερης διάρκειας ιατρικών εμφυτευμάτων. Τα συμβατικά εμφυτεύματα του γόνατος και του ισχίου πρέπει να αντικατασταθούν λόγω φθοράς μετά από περίπου 10 χρόνια.

Η καθηγήτρια Emilia Morosan, του Πανεπιστημίου Rice, τονίζει ότι η ομάδα της έκανε την ανακάλυψη ενώ εργαζόταν πάνω σε αντισυμβατικούς μαγνήτες φτιαγμένους από τιτάνιο και χρυσό. Το νέο υλικό χρειαζόταν να γίνει σκόνη για να ελεγχθεί η καθαρότητα του, αλλά το «β-Ti3Au» ήταν πολύ σκληρό ώστε να αλεστεί με γουδί και γουδοχέρι επικαλυμμένα με διαμάντι.

Το υλικό «έδειξε την υψηλότερη σκληρότητα από όλα τα άλλα κράματα και ενώσεις του Ti-Au (τιτανίου – χρυσού), αλλά και σε σχέση με πολλά άλλα κράματα», δήλωσε η Morosan. Τόνισε πως η σκληρότητα της ουσίας, σε συνδυασμό με την υψηλή βιοσυμβατότητά της, την έκανε μια «ένωση επόμενης γενιάς με ουσιαστική παράταση της διάρκειας ζωής των οδοντικών εμφυτευμάτων και των αρθρώσεων αντικατάστασης». Πρόσθεσε ότι μπορεί επίσης να έχει εφαρμογές στη βιομηχανία γεωτρήσεων, στη βιομηχανία αθλητικών ειδών και πολλούς άλλους πιθανούς τομείς.

Το κράμα χρυσού – τιτανίου είναι μια ένωση με μια συγκεκριμένη διάταξη των ατόμων που συναντιέται όταν τα μέταλλα συνδυάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το τιτάνιο είναι ένα από τα λίγα μέταλλα που το ανθρώπινο οστό είναι σε θέση να αναπτυχθεί σταθερά γύρω του, καθιστώντας τη χρήση του διαδεδομένη στην ιατρική και οδοντιατρική.
Ειδησεογραφική Πηγή :BBC

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός