ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ: Eπιβεβαίωσε το άδοξο τέλος του «Σκιαπαρέλι»



schiaparelli_with_parachute

Καλλιτεχνική απεικόνιση του «Σκιαπαρέλι» με ανοιχτό το αλεξίπτωτο
Σε τροχιά γύρω από τον Άρη τέθηκε το μητρικό σκάφος «Δορυφόρος Ιχνών Αερίων» της αποστολής «ExoMars 2016», αλλά η διαστημοσυσκευή προσεδάφισης «Σκιαπαρέλι», που είχε αποκολληθεί από αυτό πριν μερικές εβδομάδες και προσέγγιζε σταδιακά τον Άρη, έπαψε να επικοινωνεί με το μητρικό σκάφος δευτερόλεπτα πριν την επαφή της με το έδαφος.


Η διαστημοσυσκευή πιθανώς έπαθε βλάβη από την προσέγγιση στο έδαφος του Άρη με μεγαλύτερη ταχύτητα από το αναμενόμενο. Τα στοιχεία της καθόδου του «Σκιαπαρέλι» στην επιφάνεια του Άρη υποδεικνύουν ότι το αλεξίπτωτό του αποδεσμεύθηκε υπερβολικά γρήγορα καθώς και οι ανασχετικοί πύραυλοι για την τελική επιβράδυνση πυροδοτήθηκαν για λιγότερο από το προβλεπόμενο και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη και γιατί. Ο ESA (Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) θα πρέπει να αναλύσει το μεγάλο πλήθος στοιχείων που πρόλαβε να αναμεταδώσει το «Σκιαπαρέλι» στο μητρικό του σκάφος «Δορυφόρος Ιχνών Αερίων».
«Δεν μπορούμε ακόμα να κατανοήσουμε υπό ποια λογική η συσκευή αποφάσισε να αποδεσμεύσει το αλεξίπτωτο. Όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε οτιδήποτε», τόνισε ο Αντρέα Ακομάτζο, επικεφαλής των πλανητικών επιχειρήσεων του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο τελικό στάδιο της προσέγγισης με τον Άρη θα ενεργοποιούνταν οι πυραυλοκινητήρες της συσκευής οι οποίοι θα επιβράδυναν τη συσκευή, ενώ ταυτόχρονα θα ξεδιπλωνόταν το 12 μέτρων αλεξίπτωτο της συσκευής. Όπως φαίνεται, οι πυραυλοκινητήρες λειτούργησαν μόλις για 3-4 δευτερόλεπτα και όχι για 30 όπως κανονικά θα έπρεπε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αλεξίπτωτο να ξεδιπλωθεί νωρίτερα από ό,τι θα έπρεπε και λόγω της υψηλής ταχύτητας με την οποία συνέχιζε να πέφτει η συσκευή να μην μπορέσει να τη συγκρατήσει με αποτέλεσμα τη συντριβή της.
Έτσι κι αλλιώς, η κάθοδος του «Σκιαπαρέλι» ήταν και μια δοκιμή για τις σχετικές τεχνολογίες. Αν και το «Σκιαπαρέλι» επρόκειτο να λειτουργήσει για δύο μέρες, στέλνοντας δεδομένα από την επιφάνεια μέχρι που να αδειάσουν οι μπαταρίες του, τελικά ίσως βοηθήσει περισσότερο για να βελτιωθούν κάποια σημεία σχετικά με την προσεδάφιση στον Άρη σε επόμενες αποστολές.
Η αποστολή «ExoMars 2016» είναι η πρώτη από τις δύο κοινές αποστολές Ρωσίας – ESA που έχουν αποφασιστεί. Η δεύτερη αποστολή, που θα ξεκινήσει το Μάη του 2018, θα περιλαμβάνει την προσεδάφιση ενός σταθερού σταθμού επιστημονικών παρατηρήσεων και ενός ρόβερ για εξερεύνηση της επιφάνειας του Άρη, κατά τα πρότυπα των αμερικανικών ρόβερ, που έχουν σταλεί στον πλανήτη. Το σκάφος της πρώτης αποστολής θα παραμείνει σε τροχιά και θα λειτουργήσει ως αναμεταδότης προς τη Γη των δεδομένων που θα στέλνουν οι συσκευές εδάφους της δεύτερης αποστολής. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν τα σχέδια αυτά θα αλλάξουν μετά την αποτυχία του «Σκιαπαρέλι».
Η διαστημοσυσκευή προσεδάφισης «Σκιαπαρέλι» πήρε το όνομά της από τον Ιταλό αστρονόμο Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι, του 19ου αιώνα, που διατύπωσε την υπόθεση για ύπαρξη κάποιου είδους καναλιών στον Άρη, στηριζόμενος σε παρατηρήσεις του πλανήτη με τα όχι ιδιαίτερης ευκρίνειας τηλεσκόπια της εποχής του.
Η αποστολή «ExoMars» θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην ανίχνευση μεθανίου, αερίου που στη Γη σηματοδοτεί ενεργές γεωλογικές ή βιολογικές δραστηριότητες. Θα προσπαθήσει να αποκαλύψει τις διεργασίες που σχετίζονται με το σχηματισμό και την καταστροφή του μεθανίου, έχοντας στη διάθεσή της όργανα με ακρίβεια χίλιες φορές μεγαλύτερη από ό,τι εκείνα παλιότερης αμερικανικής αποστολής.
Ειδησεογραφική Πηγή : 
ESA

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός