ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ» Σταθερή αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας – Μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας το πρώτο δίμηνο του ’17



Τη σταθερή αύξηση της ευελιξίας στη μισθωτή εργασία καταγράφουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και για τον δεύτερο μήνα του έτους, επιβεβαιώνοντας τη μονιμοποίηση της τάσης των προσωρινών και ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας, που για τους εργαζόμενους σημαίνει πετσοκομένους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. 

Σύμφωνα με την «Εργάνη», στις νέες προσλήψεις που έγιναν τον περασμένο Φλεβάρη, το 56,76% ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία και μόνο το 43,24% ήταν συμβάσεις με πλήρη απασχόληση, δηλαδή πλήρες ωράριο. Βέβαια και στις τελευταίες με πλήρες ωράριο περιλαμβάνονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που έχουν δηλαδή ημερομηνία λήξης και κατά συνέπεια και εδώ κατά ένα μέρος υποκρύπτεται ευελιξία.

Συγκεκριμένα τον περασμένο μήνα έγιναν 59.775 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης (43,24% του συνόλου των προσλήψεων), 55.309 προσλήψεις με σύμβαση μερικής απασχόλησης (40,01%) και 23.158 προσλήψεις με σύμβαση εκ περιτροπής εργασία (16,75%). Επιπλέον τον ίδιο μήνα 2.692 συμβάσεις με πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε μερική, ενώ ακόμα 2.028 συμβάσεις απο πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.

Συνολικά το 14μηνο Γενάρης 2016 – Φλεβάρη 2017, όσον αφορά τις νέες προσλήψεις με πλήρη απασχόληση ήταν μόνο το 45%, ενώ το υπόλοιπο 55% ήταν με μερική και εκ περιτροπής εργασία.

Όπως αναφέρει η έκθεση, 4.879 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, απώλεια που αποτελεί την μεγαλύτερη για την τελευταία τετραετία.

Όπως αναμενόταν, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά την πάγια τακτική της κλείνει τα μάτια στην ποιότητα των θέσεων εργασίας και στην παραπέρα ενίσχυση της ευελιξίας, μια εξέλιξη που με την πολιτική της υπηρετεί επάξια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ικανοποιώντας τις αξιώσεις του κεφαλαίου για τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. 

 http://www.902.gr

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός