ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: Τρεις εξαιρετικές ταινίες στο Δημοτικό Κινητό Κινηματογράφο



Με τρεις εξαιρετικές ταινίες υποδέχεται τον Αύγουστο ο Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος Πάτρας.

Η πρώτη εβδομάδα του μήνα, περιλαμβάνει την παρουσίαση τριών ταινιών, οι οποίες θα προβληθούν την Τετάρτη 1η Αυγούστου στο 10ο Γυμνάσιο στις Εργατικές Κατοικίες Ταραμπούρα, την Παρασκευή 3 Αυγούστου στην πλατεία Παναχαϊκής και την Κυριακή 5 Αυγούστου στο Νότιο Πάρκο.

Τον κύκλο των Αυγουστιάτικων προβολών ανοίγει η ταινία «Μίμης ο Σιδεράς» και ακολουθούν η ταινία «Πιο δυνατός από το Διάβολο» και «Η Διεθνής».

Οι ταινίες θα προβληθούν αντίστοιχα την 1η Αυγούστου, στις 3 και στις 5 Αυγούστου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Μίμης ο σιδεράς»

Η ξεκαρδιστική κωμωδία της Λίνα Βερτμίλερ και συνάμα μια συγκινητική ιστορία πάθους και αγάπης με το δίδυμο Τζιανίνι – Μελάτο στις καλύτερες στιγμές τους, με υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών όπου και απέσπασε συνολικά 8 βραβεία.

Η ταινία προσφέρει όχι μόνο στιγμές γέλιου και χαλάρωσης, αλλά και ερεθίσματα προβληματισμού στο θεατή, με τη διεισδυτική και επίκαιρη ματιά στις πολιτικοοικονομικές συνθήκες του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Η διάσημη Ιταλίδα σκηνοθέτιδα εστιάζει στα καυτά θέματα της εποχής της: σεξουαλική επανάσταση, οικονομία, πολιτική, φεμινισμός. Καταφέρνει να διατηρήσει μια μαγική ισορροπία ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό.

«Πιο δυνατός από το Διάβολο»

Ένα εκπληκτικό καστ σε ένα αναπάντεχο φιλμ νουάρ. Ο Χάμφρει Μπόγκαρτ συνοδευόμενος από δύο γλυκύτατες και ταλαντούχες την Τζένιφερ Τζόουνς και την Τζίνα Λολομπριτζίτα καθώς και από άξιους ηθοποιούς όπως ο Ρόμπερτ Μόρλεϋ και ο Πίτερ Λορ, πρωταγωνιστούν σε ένα θρυλικό φιλμ νουάρ.

Πάνω από όλα όμως, ξεχωρίζει το διακεκριμένο σκηνοθετικό αποτύπωμα του σκηνοθέτη Τζον Χιούστον, ο οποίος μαζί με τον Τρούμαν Καπότε προσάρμοσαν το σενάριο βασιζόμενοι σε ένα μυθιστόρημα του Τζέιμς Χέλβικ.

«Η Διεθνής»

Μια μικρή πόλη της Ανατολίας που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Νεμρούτ… 1982… Στρατιωτικός νόμος επιβεβλημένος από το πραξικόπημα του 1980… Απαγορεύονται τα πάντα…

Υπάρχουν, όμως, ακόμα κάποιοι που δεν διστάζουν να αψηφήσουν τις απαγορεύσεις, τοπικοί μουσικοί που διασκεδάζουν τον κόσμο στο «κινητό τους κλαμπ» και φοιτητές που αναζητούν τρόπους διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού συμβουλίου που πρόκειται να επισκεφτεί την πόλη τους.

Η Γκουλεντάμ, κόρη του Αμπουζέρ, μαέστρου της «μοντέρνας ορχήστρας» που συνέστησε τους τοπικούς μουσικούς που είχαν συλληφθεί, ερωτεύεται τον επαναστάτη Χαϊντάρ. Κι η τελετή υποδοχής του στρατιωτικού συμβουλίου θα πάρει απροσδόκητη τροπή…

Πρόκειται για μια ταινία αλλόκοτα αισιόδοξη. Μια ταινία που συγκινεί ιδιαιτέρως τα πολύπαθα Βαλκάνια, το μεσογειακό ταραγμένο σαν τη θάλασσα κόσμο, τους αλληλέγγυους της ελευθερίας που οραματίζονται σε ένα χάρτη παγκόσμιο και με μάτια ανοιχτά, τη νίκη της ζωής πάνω στο χακί.

Οι Τούρκοι σκηνοθέτες Σιρί Σιρεγιά Εντέρ και Μουχαρέμ Γκιλμέζ στην πρώτη τους απόπειρα να φιλμάρουν μουσικά τη χειραγώγηση της δικτατορίας και την εναντίωση του απλού κόσμου, φτιάχνουν μια ταινία αληθινή, που αφορά εκείνους που έζησαν την καταπίεση και την επιβολή των στρατιωτικών νόμων και εκείνους που δεν θέλουν ποτέ να τη ζήσουν.

Πολιτική πράξη και η τολμηρή και πρωτότυπη κινηματογραφική ματιά των δύο σκηνοθετών που στέλνουν μελωδικά τα δικά τους ριζοσπαστικά μηνύματα, τα οποία όπως φάνηκε από τις διακρίσεις της ταινίας σε πολυάριθμα Διεθνή Φεστιβάλ (1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης και 14 συνολικά βραβεία στην Τουρκία, Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Βαρκελώνης και αλλού) βρήκαν αποδέκτες.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός