ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει



Φωτό αρχείου

Φωτό αρχείου


Κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν το βήμα, να σπάσουν το φόβο, τη μοιρολατρία και την εργοδοτική τρομοκρατία απευθύνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας με αφορμή και το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στην εταιρεία «Foppen» όπου δηλητηριάστηκαν εργαζόμενοι, μετά από ψεκασμούς που έγιναν, χωρίς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο σημειώνει:

«Η παραδοχή από την πλευρά της εταιρείας ότι όντως υπήρξαν εργαζόμενοι που αισθάνθηκαν αδιαθεσία και μετέβησαν στο νοσοκομείο ύστερα από τον ψεκασμό, στην ουσία δικαιώνει τις καταγγελίες μας.

Όσο και αν η εταιρεία προσπαθεί να υποβαθμίσει το περιστατικό και να χρυσώσει το χάπι, εξηγώντας ότι το «LISTEX» με το οποίο ψεκάζουν στο συσκευαστήριο του εργοστασίου δεν δημιουργεί παρενέργειες για τους εργαζόμενους. Όσο και αν προσπάθησε να θάψει το γεγονός της μαζικής δηλητηρίασης των εργαζομένων εντός των τειχών του εργοστασίου, με την απειλή της απόλυσης προς τους εργαζόμενους που θα τολμούσαν να μιλήσουν.

Θα πρέπει βέβαια η εργοδοσία να εξηγήσει το γιατί, ενώ υποτίθεται ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, είχαμε αυτά τα αποτελέσματα; Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει τη στάση του γιατρού εργασίας της επιχείρησης μπροστά σε αυτό το περιστατικό, καθώς η όλη διαδικασία αποδεικνύεται επιζήμια για την υγεία των εργαζομένων και έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά.

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι η εταιρεία προσφέρει εργασία σε 255 ανθρώπους της περιοχής μας, αυτό που είναι καθαρό και οι εργαζόμενοι πρέπει να το κατανοήσουν είναι ότι στην πραγματικότητα ο εργάτης συντηρεί τον καπιταλιστή, ξέχασαν να αναφέρουν για τα αμύθητα κέρδη που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια η ίδια η εταιρεία από το ξεζούμισμα και τη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, πατώντας πάνω στους μισθούς πείνας των 586 και 511 ευρώ αντίστοιχα, τις τσακισμένες ΣΣΕ, την έλλειψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, την εργοδοτική τρομοκρατία υπό την απειλή της απόλυσης κτλ. Δεν ανέφεραν επίσης ότι οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο τον οποίο πρέπει να οικειοποιούνται στο έπακρο, βάση των σύγχρονων αναγκών τους. Η υπεραξία που δημιουργούν οι εργάτες στη διαδικασία της παραγωγής -και την κλέβουν τα αφεντικά- είναι η μόνη πηγή κέρδους για τις επιχειρήσεις.

Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες.

Είναι και αυτό ένα παράδειγμα της «δίκαιης ανάπτυξης» που η κυβέρνηση, τα υπόλοιπα κόμματα του κεφαλαίου, της ΕΕ και η μεγαλοεργοδοσία ευαγγελίζονται. Ανάπτυξη για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δεν συμβαδίζουν με τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία τους απαιτεί περαιτέρω τσάκισμα των δικών μας δικαιωμάτων.

Προειδοποιούμε την εργοδοσία στη «Foppen», αλλά και κάθε εργοδότη, ότι από κοινού με το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και άλλα ταξικά σωματεία της περιοχής, δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Θα μας βρίσκουν καθημερινά μπροστά τους, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας και τις παρεμβάσεις μας τόσο προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όσο και στο χώρο δουλειάς. Καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν το βήμα, να σπάσουν το φόβο, τη μοιρολατρία, την εργοδοτική τρομοκρατία και να οργανωθούν στο Συνδικάτο τους, διεκδικώντας τη ζωή που τους αξίζει. Επίσης τους καλούμε να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους, μακριά από τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας».

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός