Χιλιάδες ζώα εξαφανίστηκαν από εταιρεία βιοτεχνολογίας



Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό για το πώς ο καπιταλισμός μετατρέπει τις τεράστιες σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας σε κίνδυνο για την υγεία του λαού, αλλά και το πώς τα μονοπώλια παρακάμπτουν εν ανάγκη τους νόμους, αποκαλύφτηκε χθες στις ΗΠΑ. 

Συγκεκριμένα, πάνω από 3.000 κατσίκες και 2.500 κουνέλια εξαφανίστηκαν από τα εργαστήρια της εταιρείας «Santa Cruz Biotechnology», σύμφωνα με έρευνα του Ομοσπονδιακού Τμήματος Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Η «Santa Cruz Biotechnology» είναι ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια παραγωγής αντισωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με έδρα το Ντάλας, στο Τέξας. Εξάγει τα αντισώματα από ζώα όπως οι κατσίκες και τα κουνέλια, αφού πρώτα τα εμβολιάζει με πρωτεΐνες που ενεργοποιούν την παραγωγή τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των ομοσπονδιακών αρχών στις ΗΠΑ, για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, όπως επίσης και για κακομεταχείριση των ζώων, χωρίς βέβαια ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Για τον ερχόμενο Απρίλη, έχει μάλιστα προγραμματιστεί ακρόαση της εταιρείας σε αμερικάνικα δικαστήρια με αντικείμενο τις κατηγορίες για παραβίαση του αμερικανικού νόμου για την κακομεταχείριση των ζώων. Σύμφωνα με την USDA, η εταιρεία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο προστίμου ή ακόμα και απώλεια της άδειάς της να διατηρεί ζώα για εμπορική χρήση. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο προστίμου ως και 10.000 δολαρίων για κάθε παραβίαση του νόμου, με τη USDA να έχει αναφέρει ήδη 31 σχετικές παραβάσεις. 

Σε πρόσφατη όμως έρευνά της στην εταιρεία, η αμερικάνικη υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δε βρήκε καμία κακοποίηση ζώων, γιατί… δε βρήκε ζώα! Η κατάληξη των ζώων (ουσιαστικά όλου του τμήματος της εταιρείας) παραμένει άγνωστη, αφού η εταιρεία έχει αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επ’ αυτού, ενώ ειδικοί για το θέμα… υποθέτουν ότι τα ζώα είτε σκοτώθηκαν είτε έχουν πουληθεί σε άλλη εταιρεία ή ερευνητική οντότητα, και μάλλον δεν έχουν πουληθεί για κρέας γιατί «ένας τόσο μεγάλος αριθμός ζώων μεγαλωμένων για ένα τέτοιο συγκεκριμένο σκοπό, μάλλον δεν μπορεί να βρει αγοραστή»!   

(Με πληροφορίες από το περιοδικό «Nature»)

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός