Κάθειρξη 16 ετών στον καπετάνιο του «Costa Concordia»



Το ναυαγισμένο «Costa Concordia» (πηγή: ΑΡ)Το εφετείο της Φλωρεντίας επιβεβαίωσε την Τρίτη την ετυμηγορία της πρωτοβάθμιας δικαιοσύνης για καταδίκη σε κάθειρξη δεκαέξι ετών του Φραντσέσκο Σκετίνο, του κυβερνήτη του πλοίου «Costa Concordia».

Το «Costa Concordia» ναυάγησε στις 13 Γενάρη 2012 έπειτα από πρόσκρουση σε ύφαλο, κοντά στο μικρό νησί Τζίλιο της Κεντρικής Ιταλίας. Τριάντα δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους εκατό.

Ο γενικός εισαγγελέας Τζανκάρλο Φερούτσι είχε ζητήσει την καταδίκη του Σκετίνο σε κάθειρξη 27 ετών, αλλά οι δικαστές αποφάσισαν να μην ξεπεράσουν τα 16 χρόνια κάθειρξης της πρώτης δίκης, μια ποινή η οποία επιβάλλεται για εγκατάλειψη πλοίου, εξ αμελείας ναυάγιο, πολλαπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εγκατάλειψη επιβατών και εξ αμελείας πρόκληση σωματικής βλάβης. Ο κυβερνήτης του «Costa Concordia», όμως, είχε αρνηθεί να επιστρέψει στο πλοίο, όταν ο επικεφαλής του λιμενικού Γκρεγκόριο Ντε Φάλκο τον είχε ουσιαστικά διατάξει μέσω ασύρματου και κινητού τηλεφώνου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Φραντσέσκο Σκετίνο επιχείρησαν να αποδείξουν ότι θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη το ότι μέρος της ευθύνης βαραίνει τον πηδαλιούχο και τους υπόλοιπους συνεργάτες του καπετάνιου.

                          
  Π.Ε.Ι. Λεωφορείου              Π.Ε.Ι. Φορτηγού                                    Kαταστατικό                          ΚΟΚ     Συνδικάτου ΟΑΣΑ
      
        Συνοπτικός
   Εργασιακός Οδηγός