Από τη συγκέντρωση στη Νίκαια
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νοσοκομείου Νίκαιας πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς του Πειραιά το απόγευμα της Τρίτης 12 Μάρτη, διεκδικώντας να λυθούν άμεσα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.
Με ντουντούκες, συνθήματα, πανό και ανακοινώσεις ενημερώνουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πειραιά, διεκδικώντας άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων.
«Όχι στην εμπορευματοποίηση της Υγείας. Δωρεάν Πρόνοια – Υγεία για το λαό», ανέγραφε το πανό του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΟΑΕΕ Νίκαιας Κορυδαλλού, ενώ το πανό του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας – Ρέντη και του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Κορυδαλλού ανέγραφε «Μόνιμη και σταθερή εργασία με όλα τα δικαιώματα. Άμεσα προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων».
Στο πλευρό τους παραβρέθηκαν ο Παναγιώτης Κατηφές, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Ελευθερία Παπουτσιδάκη, υποψήφια δήμαρχος Κορυδαλλού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιώργος Καλαμαράς, υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση ήταν η Πόπη Κουβελιώτη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας – Ρέντη, η οποία σημείωσε ότι το Δεκέμβρη οι Γυναικείοι Σύλλογοι και οι φορείς της Νίκαιας και του Κορυδαλλού είχαν σταθεί στο πλάι των 14 εργαζομένων τραπεζοκόμων από τους 32 που έπρεπε να υπάρχουν, δουλεύοντας αδιάκοπα χωρίς ρεπό. Ανέδειξε επίσης την κατάσταση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των εφημεριών, όπως για παράδειγμα με τα ράντζα και τα φορεία να γεμίζουν τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Για εμάς, κατέληξε, η Υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να είναι στην ευθύνη του κράτους και να παρέχεται ισότιμα. (Παρακάτω επισυνάπτεται ολόκληρη η ομιλία σε μορφή PDF).
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Γιώργος Μπουγιούκας, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΚΝ Νίκαιας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί ισχυρό χαρτί της, την πολιτική που ακολουθεί στην Υγεία, εμείς το αποκαλούμε χάλι. Η κατάσταση στο νοσοκομείο, συνέχισε, είναι άθλια. Δεκάδες κενές θέσεις, η Γυναικολογική Κλινική κινδύνευσε να κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης, πρόσθεσε, έχουμε στέρηση αδειών και ρεπό, παραβίαση ωραρίων εργασίας και μάλιστα με ακραίο τρόπο, όπως για παράδειγμα ένας εργαζόμενος να κάνει δέκα νυχτερινές βάρδιες μέσα σ’ ένα μήνα. Ή να δουλεύει 3 οκτάωρες βάρδιες σε δύο 24ωρα.
Γιατί ο λαός του Πειραιά πρέπει να ταλαιπωρείται, να περιμένει στις ουρές με τις ώρες, να κλείνει ραντεβού μετά από μήνες για να εξεταστεί από γιατρό αναρωτήθηκε. Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Υγεία γι’ αυτούς είναι κόστος και εμπόρευμα και όχι αγαθό.